قیمت طلای ۱۸ عیار ۴,۷۰۷,۰۰۰ تومان
- by مدیر سئو
- شهریور 10, 1403
- دانستنیهای طلا و جواهرات
جواهرسازی یکی از صنایع سود آور و بسیار پرطرفدار است که در آن انواع و اقسام جواهرات و زیورآلات در طرح ها و مدل های مختلف طراحی و روانه بازار می شوند. در ساخت جواهرات از متریال خاصی استفاده می شود که یکی از اصلی ترین و مهم ترین آن ها فلزات هستند. فلزات ساخت جواهرات نیز مدل های متنوعی داشته و هر کدام زیبایی خاص خود را دارند. بسته به نوع فلز، ارزش جواهرات ساخته شده نیز متغیر خواهد بود. در این مطلب قصد داریم شما را با انواع فلزاتی که برای ساخت جواهرات استفاده می شوند، آشنا کنیم.
فلزات مورد استفاده در جواهرسازی
وقتی صحبت از فلزات ساخت جواهرات می شود، منظورمان دقیقا نوعی از فلزات هستند که دارای ویژگی های منحصر به فردی می باشند. یعنی در صنعت جواهرسازی لزوما از هر فلزی استفاده نمی شود. از فاکتور های اساسی در انتخاب فلزات ساخت جواهرات می توانیم به میزان استحکام و مقاومت فلز، میزان سختی فلز، قدرت چکش خواری فلز، خواص فلز و نوع زیورآلاتی که قرار است به کمک آن ساخته شوند، اشاره کنیم.
اینکه بدانید زیورآلاتی که استفاده می کنید از چه نوع متریال و چه نوع فلزی ساخته شده اند، به شما کمک می کند تا بتوانید متناسب با استایل خود بهترین و مناسب ترین محصول را انتخاب کنید. همچنین با توجه به اینکه جواهرات معمولا به مدت طولانی با بدن در تماس هستند، باید از فلزاتی ساخته شوند که برای پوست ضرری نداشته باشند.
جالب است بدانید که در میان انواع فلزات، برخی نه تنها برای بدن ضرر ندارند، بلکه برای سلامتی نیز مفید هستند. چه بخواهید در صنعت جواهرسازی مشغول به کار شوید و چه تنها از روی علاقه در مورد این موضوع کنجکاو شده باشید، باید بگوییم اطلاعاتی که در اختیارتان قرار می دهیم، می توانند برای شما بسیار سودمند باشند. در ادامه لیستی از انواع فلزات ساخت جواهرات را معرفی می کنیم.
۱.فلز طلا
پرکاربردترین و محبوب ترین فلزی که در لیست فلزات ساخت جواهرات می توانیم به آن اشاره کنیم، فلز طلاست. این فلز از درخشندگی بالایی برخوردار است و از این رو تمامی جواهرات و زیور آلاتی که توسط آن ساخته می شوند از جلوه و شکوه زیادی برخوردار هستند. رنگ طلا را می توانیم زیباترین و پرطرفدارترین رنگ در میان جواهرات معرفی کنیم. در ادامه به مهم ترین ویژگی ها و خواص فلز طلا که باعث شده بهترین گزینه در ساخت جواهرات به شمار آید، اشاره می کنیم.
ویژگی ها و خواص فلز طلا
- فلز طلا چکش خوار ترین نوع فلز است که می توان از آن برای ساخت هر نوع زیورآلات، با هر سبکی به راحتی استفاده کرد.
- یکی از خواص بی نظیر و منحصر به فرد طلا، نرم بودن بیش از اندازه آن است. این ویژگی، خاصیت شکل پذیری طلا را فوق العاده بالا می برد و به همین دلیل در صنعت جواهرسازی به راحتی می توان از آن برای طراحی هر نوع جواهری استفاده کرد. نرمی طلا به اندازه ای است که نمی توان از آن به شکل کاملا خالص برای ساخت جواهرات استفاده کرد. به همین دلیل معمولا برای ساخت جواهرات از ترکیب طلا به همراه آلیاژهای دیگر استفاده می شود.
- ویژگی مهم دیگر فلز طلا که آن را به یکی از پر مصرف ترین انواع فلز در ساخت جواهرات تبدیل کرده است، این است که در اثر قرار گرفتن در معرض اکسیژن، اکسید نمی شود. به همین علت، طلا دوام بسیار بالایی دارد و در گذر زمان دچار تغییر شکل نمی شود. ثابت بودن رنگ طلا نیز دقیقا به همین دلیل است. این در حالی است که فلزاتی همچون نقره ممکن است در مجاورت اکسیژن کدر شده و جلوه اولیه خود را از دست بدهند.
- خاصیت دیگر فلز طلا که بسیار مورد توجه قرار گرفته است، عدم ایجاد حساسیت پوستی است. بنابراین بسیاری از سازندگان طلا می توانند بدون نگرانی از ایجاد آلرژی و حساسیت برای مصرف کنندگان به ویژه کودکان اقدام به طراحی و تولید انواع طلا از جمله طلا کودکانه کنند.
- همانطور که می دانید، فلز طلا برای سلامتی نیز مفید است. از خواص درمانی طلا می توانیم به درمان بیماری های قلبی، خاصیت ضدعفونی کنندگی، درمان سرخک و آبله، کنترل فشار خون و… اشاره کنیم.
۲.فلز نقره
یکی دیگر از فلزات ساخت جواهرات، فلز نقره است. نقره فلزی بسیاری ارزشمند و گرانبهاست که از درخشندگی بالایی برخوردار است. همین درخشندگی فلز نقره در کنار رنگ سفید و براقی که دارد، باعث شده تا بسیار مورد توجه جواهر سازان در سراسر دنیا قرار گیرد. البته این فلز به قدری کاربردی است که علاوه بر ساخت جواهرات برای تولید انواع وسایل تزئینی نیز مورد استفاده قرار می گیرد. در ادامه به مهم ترین خواص و ویژگی های فلز نقره اشاره می کنیم.
ویژگی ها و خواص فلز نقره
- فلز نقره بسیار بادوام، مستحکم و مقاوم است، از این رو طول عمر بالایی دارد.
- این فلز خاصیت انعطاف پذیری و چکش خواری بالایی نیز دارد، به همین دلیل بهترین گزینه برای ساخت جواهرات است و می توان آن را به هر شکلی که لازم است در آورد.
- فلز نقره خاصیت ضد میکروبی دارد، به همین دلیل از گسترش میکروب ها و عفونت ها نیز پیشگیری می کند.
- نقره در برابر بسیاری از اسیدها از مقاومت بالایی برخوردار است.
- با توجه به نرم بودن فلز نقره، اغلب، جواهر سازان برای ساخت انواع جواهرات این فلز را با دیگر انواع آلیاژ ترکیب می کنند. اینگونه میزان استحکام و مقاومت جواهرات ساخته شده نیز بیشتر خواهد بود.
- از فلز نقره می توان در ساخت انواع دستبند، گردنبند، انگشتر، سگک کمربند و… استفاده کرد.
- فلز نقره همچون فلز طلا دارای یک سری خواص درمانی برای بدن است که مهم ترین آن ها عبارتند از: کاهش سطح اضطراب، دارای خاصیت ضد میکروبی، تنظیم کننده دمای بدن و…
- یکی از ویژگی های فلز نقره که باید به آن توجه داشته باشید این است که در اثر عدم مراقبت و رسیدگی درست، ممکن است دچار تغییر رنگ و کدری شود و حتی باعث آسیب رساندن به دیگر جواهراتی شود که در صندوق زیورآلاتتان قرار دارند.
۳.فلز پلاتین
در لیست فلزات ساخت جواهرات، فلز پلاتین نیز یکی دیگر از انواع پرکاربرد و پرطرفدار است که ظاهری بسیار زیبا، خاص و درخشنده دارد. جالب است بدانید میزان دسترسی به فلز پلاتین نسبت به طلا تا ۳۰ درصد کمتر است، یعنی این فلز کمیاب تر از طلاست. از همین رو، جواهراتی که با فلز پلاتین ساخته می شوند، گران قیمت تر هستند.
علاوه بر این موضوع، جواهراتی که با فلز پلاتین ساخته می شوند، از مقاومت و استحکام بیشتری نسبت به طلا برخوردارند. جواهرات ساخته شده از پلاتین در برابر زنگ زدگی، خوردگی، تغییر رنگ و خراشیدگی مقاومت بیشتری دارند. در مقابل، فلز طلا طرح های متنوعی دارد و با قیمت بهتری به فروش می رسد. بنابراین افرادی که تصمیم دارند خرید اقتصادی تری داشته باشند، بهتر است بین دو گزینه طلا و پلاتین، به سراغ جواهرات ساخته شده از طلا بروند. در ادامه به برخی از ویژگی ها و خصوصیات مهم فلز پلاتین اشاره می کنیم.
ویژگی ها و خواص فلز پلاتین
- این نوع فلز در برابر حرارت از مقاومت زیادی برخوردار است. به همین دلیل زمانی که در معرض گرمای شدید قرار می گیرد دچار انبساط نشده و تغییر شکل نمی دهد.
- این فلز دچار تغییر رنگ و کدری نمی شود، تنها در گذر زمان ممکن است یک لایه زنگاری براق و درخشان روی آن ایجاد شود که همین موضوع نیز زیبایی خاصی به جواهرات می بخشد.
- فلز پلاتین به راحتی با مواد شیمیایی وارد واکنش نشده و دچار خوردایش نمی شود.
- رنگ طبیعی این فلز سفید-نقره ای است. این موضوع باعث می شود افراد گاه جواهراتی که با این فلز ساخته می شوند را با طلای سفید اشتباه بگیرند.
- معمولا برای افزایش دوام و مقاومت جواهرات ساخته شده از پلاتین، از مقادیری آلیاژهای مختلف استفاده می شود. از رایج ترین آلیاژهای استفاده شده در کنار فلز پلاتین، می توانیم به کبالت و مس اشاره کنیم.
- استفاده از پلاتین در کنار الماس و دیگر سنگ های قیمتی، می تواند بهترین گزینه ممکن برای انتخاب حلقه نامزدی و عروسی باشد.
- فلز پلاتین رنگ پذیری بسیار کمی دارد و اکسید نمی شود.
- این فلز بهترین گزینه برای ساخت جواهراتی همچون؛ انگشتر، دستبند و گردنبند است.
۴.فلز تیتانیوم، فلزی برای ساخت جواهرات
یکی دیگر از انواع فلزات ساخت جواهرات، فلز تیتانیوم است. این فلز به رنگ نقره ای، سبک و درخشان است، همچنین از مقاومت بالایی برخوردار است. در واقع می توانیم بگوییم فلزی قوی تر و محکم تر از تیتانیوم وجود ندارد. جالب است بدانید این فلز در عین مقاومت و استحکام بالایی که دارد، بسیار سبک وزن است. در ادامه بیشتر با خواص و ویژگی های این فلز آشنا می شویم.
ویژگی ها و خواص فلز تیتانیوم
- فلز تیتانیوم در مقایسه با استیل سه برابر سبک تر و مقاوم تر است.
- این فلز دچار خوردگی و پوسیدگی نمی شود.
- بهترین گزینه برای افرادی است که به دنبال جواهرات ضد حساسیت و آلرژی هستند.
- در برابر هر گونه ضربه و خم شدگی از مقاومت بالایی برخوردار است.
- خاص ترین، کلاسیک ترین و شیک ترین رنگ ها در فلز تیتانیوم، رنگ های مشکی و خاکستری هستند.
- ویژگی مهمی که باید در خصوص فلز تیتانیوم بدانید این است که انگشترهای ساخته شده توسط این فلز قابلیت تغییر سایز ندارند. دلیل آن هم این است که این فلز قابلیت جوشکاری ندارد.
- فلز تیتانیوم نیز خاصیت چکش خواری داشته و به همین دلیل برای ساخت جواهرات مختلف می توان آن را به هر شکلی که لازم است در آورد.
- فلز تیتانیوم در گرید های مختلفی به بازار عرضه می شود، اما به طور کلی این فلز از مقاومت کششی قابل قبولی برخوردار است.
۵.فلز برنج
یکی از فلزاتی که کاربرد بسیار زیادی در صنایع مختلف دارد، فلز برنج است. از این فلز همچنین در ساخت انواع جواهر و زیورآلات نیز استفاده می شود. این فلز نیز از نظر ظاهری بسیار مشابه به فلز طلاست. رنگ طلایی این فلز باعث شده تا بسیار مورد توجه جواهرسازان قرار گیرد. در ادامه با مهم ترین ویژگی های آن آشنا می شویم.
ویژگی ها و خواص فلز برنج
- این فلز آلیاژی از روی و مس است.
- فلز برنج دارای رنگی طلایی است که همین رنگ، زیبایی خاصی به آن بخشیده است. البته بسته به ترکیبات و نسبت روی و مسی که در آن به کار رفته ممکن است تناژ رنگی های متفاوتی به خود بگیرد.
- همین متفاوت بودن نسبت روی و مس به کار رفته در ساخت فلز برنج باعث می شود تا انواع گوناگونی از آن در بازار موجود باشند.
- یکی از ویژگی های مهم فلز برنج که آن را به یکی از پرطرفدارترین فلزات ساخت جواهرات تبدیل کرده است، ویژگی چکش خواری آن است. چکش خواری فلز برنج بسیار بالاست و از این رو می توان به راحتی آن را به هر شکلی که نیاز است، تبدیل کرد.
- در ترکیبات فلز برنج گاه علاوه بر مس و روی، از فلزاتی دیگر نظیر نیکل و سرب نیز استفاده می شود.
- خاصیت دیگر فلز برنج این است که در اثر قرار گرفتن در مجاورت اکسیژن، دچار اکسایش نشده و زنگ نمی زند. همچنین این موضوع باعث شده تا جواهرات ساخته شده توسط این فلز دارای رنگ ثابتی باشند و در برابر عوامل محیطی دچار تغییر رنگ و شکل ظاهری نشوند.
- جواهرات ساخته شده از فلز برنج دارای جلوه و درخشندگی خاصی هستند.
- فلز برنج در عین دوام، کارایی و مقاومت بالا از قیمت مناسب تری نیز برخوردار است، بنابراین خرید جواهرات ساخته شده از این فلز می تواند برای افراد گزینه اقتصادی تری به شمار رود.
- می توان برای ساخت انواع دستبند، گردنبند، گوشواره و… از این فلز پرکاربرد استفاده کرد.
دیگر فلزات پرکاربرد برای ساخت جواهرات
فلزاتی که تاکنون به آن ها اشاره کردیم، تنها بخشی از فلزات ساخت جواهرات بودند. در این لیست موارد بسیار دیگری نیز وجود دارند که جواهر سازان با شناسایی ویژگی ها و خواص شیمیایی و مکانیکی آن ها از این نوع فلزات در ساخت زیورآلات استفاده می کنند. در این بخش به چند مورد دیگر از انواع فلزات کاربردی در ساخت جواهرات اشاره می کنیم:
- فلز تنگستن
- فلز برنز
- فلز مس
- فلز کبالت
- فلز روی
- فلز آهن
- استیل ضد زنگ
با این حال که سازندگان جواهرات و زیورآلات برای ساخت محصولات خود تحقیقات کافی در خصوص ویژگی ها و خصوصیات هر یک از فلزات به عمل می آورند، اما باید دقت داشته باشید که برخی از انواع آن نقاط ضعف خاص خود را دارند. بنابراین باید در زمان خرید جواهرات اطلاعات بیشتری در خصوص متریال استفاده شده در ساخت آن محصول بدست آورید.