قیمت طلای ۱۸ عیار ۴,۶۱۱,۰۰۰ تومان
- by مدیر سئو
- مهر 24, 1403
- نحوه نگهداری طلا و جواهرات
استفاده از طلا و زیورآلات ساخته شده با آن در میان اغلب افراد به خصوص خانم ها بسیار رایج است. اما همین فلز بسیار زیبا و با ارزش، می تواند واکنش ها و حساسیت هایی را در بدن و پوست افراد ایجاد کند. یکی از این واکنش ها، سیاه شدن پوست با طلا است. ما در این مطلب قصد داریم علل این اتفاق را بررسی کرده و راهکارهایی برای جلوگیری از این اتفاق را به شما پیشنهاد کنیم. پس تا پایان ما را همراهی کنید.
علت سیاه شدن پوست با طلا
همانطور که می دانید در میان تمامی فلزات مختلفی که برای تولید جواهرات استفاده می شوند، طلا از اهمیت و ارزش زیادی برخوردار است. دلیل این امر می تواند عدم واکنش این فلز در برابر عوامل محیطی و خارجی باشد. طلا در میان فلزات دیگر، کمترین میزان واکنش به مواد شیمیایی داشته و از این رو کاربرد زیادی در طراحی و ساخت جواهرات و زیورآلات دارد. جالب است بدانید طلا به صورت خالص، فلزی بسیار نرم و انعطاف پذیر بوده و استحکام زیادی ندارد.
به همین دلیل برای ساخت جواهرات، آن را با فلزات دیگری از قبیل نیکل، نقره و غیره ترکیب می کنند. با این کار می توان جواهراتی مانند گردنبند، گوشواره و انگشتر های مقاوم ساخت. اما شاید این مشکل برای شما پیش آمده باشد که بعد از استفاده از جواهرات طلا، پوست شما تغییر رنگ داده و یا سیاه می شود. این اتفاق می تواند دلایل مختلف زیادی داشته باشد. در ادامه به بررسی علل سیاه شدن پوست با طلا خواهیم پرداخت.
استفاده از مس
همانطور که در ابتدا اشاره کردیم، طلا فلزی نرم است که برای ساخت جواهرات مقاوم باید آن را با فلزات دیگر ترکیب کنند. یکی از فلزاتی که در طلا سازی با فلز طلا ترکیب می شود، مس است. مس ها از نظر کیفیت انواع مختلفی دارند.
به همین دلیل افراد بعد از استفاده چنین طلاهایی دچار تغییر رنگ در پوست همان ناحیه از بدن خود می شوند. این اتفاق به خصوص در زمانی که پوست و طلا در معرض رطوبت بیشتری قرار بگیرند، شدت بیشتری خواهد داشت. به عبارت دیگر زمانی که پوست شما تعریق زیادی داشته باشد، اسید موجود در رطوبت بدن به مس موجود در جواهرات شما انتقال پیدا می کند. این اسید در ترکیب با مس می تواند نمک های مسی را با رنگ سبز مایل به آبی تولید کند.
استفاده از نقره
نقره نیز یکی دیگر از فلزاتی است که در طلا سازی آن را با فلز طلا ترکیب می کنند. در میان انواع مختلف نقره، نقره استرلینگ در مجاورت با پوست افراد واکنش نشان می دهد. این واکنش می تواند به صورت زنگ زدگی جواهرات، سیاه شدن طلا و یا باقی گذاشتن رد سیاه بر روی پوست فرد باشد.
استفاده از نیکل
نیکل نیز یکی دیگر از ترکیبات برای مقاوم سازی فلز طلا است. ترکیب نیکل با طلا نیز می تواند موجب ایجاد لک و رنگ سیاه بر روی پوست شود. البته باید بدانید، فلز نیکل اغلب در جواهراتی با عیار پایین و بی کیفیت مورد استفاده قرار می گیرد. برای جلوگیری از این اتفاق، معمولا بعد از ساخت جواهرات با ترکیب نیکل و طلا، روکشی از جنس رادیوم بر روی آن قرار می دهند تا هم زیورآلات براقیت بیشتری پیدا کرده و هم از ایجاد حساسیت و تغییر رنگ پوست جلوگیری کنند. اما بعد از مدتی در صورت استفاده مدام این روکش از بین خواهد رفت و با استفاده از این نوع از زیورآلات شاهد سیاه شدن رنگ پوست خود خواهید بود.
تعریق از علل سیاه شدن پوست با طلا
یکی دیگر از دلایل سیاه شدن پوست با طلا، تعریق بدن است. عرق بدن هر فرد با توجه به شرایط زندگی، نوع رژیم غذایی و میزان فعالیت هایی که به طور روزانه انجام می دهد، متفاوت خواهد بود. عرق بدن در همه افراد اسید هایی را نیز به همراه دارد. زمانی که عرق بدن با طلا و آلیاژ های موجود در آن ترکیب می شود، ممکن است واکنش هایی را ایجاد کند. در برخی مواقع و با توجه به نوع آلیاژ به کار رفته در جواهرات، استفاده از طلا موجب تغییر رنگ پوست در افراد می شود. طبق تحقیقات انجام شده طلای خالص هیچ واکنشی در برابر رطوبت و تعریق بدن ایجاد نمی کند. اما آلیاژ های موجود در طلا مانند نیکل، مس و غیره می توانند موجب تغییر رنگ و یا ایجاد حساسیت پوستی در افراد شوند.
نمک و کلر
چنانچه از طلاهایی با آلیاژ نقره استفاده کرده و در معرض نمک و یا کلر موجود در آب استخر ها یا دریا قرار بگیرید، ممکن است شاهد سیاه شدن و یا تغییر رنگ پوست خود باشید. بهتر است در هنگام استخر رفتن از زیورآلات خود استفاده نکنید. اگر نقره در محیط نمکی قرار بگیرد، دچار خوردگی شده و پوست بدن را سیاه می کند.
مواد آرایشی
مواد آرایشی در بهترین حالت خود دارای مواد شیمیایی هستند که اگر در مواجهه با طلا قرار بگیرند، واکنش هایی را ایجاد می کنند. برخی از مواد آرایشی، ترکیباتی سخت تر و مقاوم تر از ترکیب طلا و جواهرات دارند. از جمله این ترکیبات می توان به اکسید روی، اکسید فریک، دی اکسید تیتانیوم و غیره اشاره کرد. از این رو زمانی که در کنار هم قرار بگیرند، واکنش هایی شیمیایی را از خود نشان خواهند داد. در اغلب موارد زمانی که فلز طلا در برابر مواد شیمیایی موجود در مواد آرایشی قرار بگیرد، واکنشی به نام درموگرافیسم سیاه از خود بروز می دهد. این عبارت به معنی نوشته های سیاه بر روی پوست است. قرار گرفتن طلا در معرض مواد آرایشی باعث ساییدگی و خوردگی جواهرات شده و رد سیاهی از خود برجای می گذارند. شاید تجربه کرده باشید که این رد سیاه با شستشو و آب و صابون از بین نخواهد رفت.
مواد شوینده و مواد غذایی
علاوه بر مواد آرایشی برخی از شوینده ها و مواد غذایی نیز می توانند در مواجهه با طلا واکنش هایی را ایجاد کنند. مواد غذایی مانند آب لیمو به دلیل حالت اسیدی زیادی که دارند، مانند سمباده عمل کرده و موجب خوردگی طلا می شود.
کم خونی
شاید شنیده باشید که از قدیم کم خونی را علت سیاه شدن پوست در مجاورت طلا می دانستند. امروزه نیز تحقیقات انجام شده این مطلب را تایید می کنند. کم خونی و استفاده از برخی دارو ها می تواند باعث اسیدی شدن خون افراد شده و در نتیجه پی اچ خون فرد تغییر کند. با افزایش پی اچ خون، بدن به آلیاژ های مختلف موجود در جواهرات طلا واکنشی مانند تغییر رنگ نشان خواهد داد.
درماتیت تماسی
علاوه بر خاصیت فلز طلا و یا آلیاژ های به کار رفته در آن، درماتیت تماسی در افراد نیز باعث سیاه شدن پوست می شود. در توضیح درماتیت تماسی می توان گفت، زمانی که فرد از جواهرات مختلف بر روی بدن خود استفاده کند، سیستم ایمنی بدن تصور می کند که بدن مورد حمله قرار گرفته است. به همین دلیل شروع به دفاع کرده و واکنش هایی مانند قرمزی، خارش، تغییر رنگ و غیره را از خود نشان می دهد. همانطور که می دانید این علائم از نشانه های حساسیت به طلا هستند. در چنین شرایطی بهتر است ابتدا جواهرات را از خود جدا کرده و در موارد حاد به پزشک مراجعه کنید.
عیار طلا
یکی دیگر از علل سیاه شدن پوست با طلا، عیار طلا است. همانطور که می دانید عیار طلا نشان دهنده میزان یا درصد طلای خالص موجود در جواهرات است. هر چه عیار طلا پایین تر باشد، یعنی از طلای خالص کمتری در تولید آن استفاده شده و در مقابل از ترکیبات مختلف مانند نقره، نیکل، مس و غیره بیشتر استفاده شده است. طلاهای عیار پایین، کیفیت کمتری داشته و احتمال باقی گذاشتن رد سیاه بر روی پوست در آن ها بیشتر است. در ایران ساخت طلا کمتر از ۱۸ عیار ممنوع بوده و بسیار کم است.
سایر عوامل خارجی
در کنار همه مواردی که گفته شد، عوامل خارجی بسیاری هستند که می توانند باعث ایجاد واکنش های شیمیایی شوند. عواملی مانند مصرف آنتی بیوتیک ها، استفاده از برخی عطر ها و مواد دیگر نیز می توانند موجب ایجاد حساسیت و یا تغییر رنگ در پوست افراد شوند.
روش های جلوگیری از سیاه شدن پوست با طلا
روش های زیادی برای جلوگیری از سیاه شدن پوست با طلا وجود دارد که هر فرد بنا بر شرایط خود می تواند از یک یا چند روش استفاده کرده تا تغییر رنگ پوست با طلا صورت نگیرد. در ادامه به توضیح برخی از این راهکار های ساده خواهیم پرداخت.
- زمانی که قصد شنا در دریا و یا استخر را دارید، بهتر است از طلا استفاده نکنید؛ زیرا فلز طلا و آلیاژهای موجود در جواهرات ممکن است به کلر و نمک موجود در این آب ها واکنش نشان دهند.
- برای نگهداری طلا از پارچه های نرم یا ابریشمی استفاده کرده و آن را درون جعبه قرار دهید.
- بهتر است در هنگام استفاده از مواد شوینده و شیمیایی از طلا و جواهرات استفاده نکنید.
- از اسپری کردن عطر و ادکلن بر روی طلا و جواهرات خودداری کنید.
- در زمان ورزش کردن می توانید طلا های خود را در بیاورید.
- برای تمیز کردن طلا به هیچ عنوان از مواد شوینده معمولی استفاده نکنید. تمیز کردن طلا و جواهرات باید با استفاده از مواد شوینده مخصوص به این کار انجام شود.
- زمانی که قصد آرایش کردن دارید، بهتر است ابتدا تمامی مراحل آرایش خود را انجام داده و در آخر از طلا و جواهرات خود استفاده کنید.
- استفاده از لاک بی رنگ و یا برق ناخن برای جلوگیری از سیاه شدن پوست و ایجاد حساسیت بسیار رایج است. همچنین این کار باعث جلوگیری از خوردگی و آسیب به طلا خواهد شد.
- آبکاری طلا، دیگر اقدام مهم برای جلوگیری از سیاه شدن پوست در مواجهه با طلا است. البته هر از چند گاهی باید این کار را تکرار کنید.