قیمت طلای ۱۸ عیار ۴,۷۰۵,۰۰۰ تومان
- by مدیر سئو
- شهریور 21, 1403
- راهنمای صحیح خرید طلا
اگر تصمیم به خرید یا فروش طلا داشته باشید، باید با یک سری جزئیات آن آشنا باشید تا این معامله به درستی صورت گیرد و شما نیز متحمل خسارت یا ضرر نشوید. یکی از مهم ترین مواردی که باید در این مورد بدانید، مالیات طلاست. بله، به طلا مالیات تعلق می گیرد و شما باید در زمان خرید طلا از این موضوع آگاه باشید که باید هزینه مالیات بر ارزش افزوده آن را نیز پرداخت کنید. اما اینکه این مالیات چقدر است و به چه صورت تعیین می شود، موضوع بحث ماست که تصمیم داریم در ادامه شما را با جزئیات بیشتری درباره آن آشنا کنیم.
مالیات طلا
در بازار ایران، عوامل متعددی بر قیمت طلا تاثیر می گذارند که یکی از مهم ترین و موثرترین آن ها، مالیات است. مالیات در زمان خرید به طور کامل محاسبه می شود. بنابراین زمانی که خریدار تصمیم به خرید طلا می گیرد، بسته به میزان طلای درخواست شده، باید سود فروشنده، هزینه اجرت ساخت طلا و مالیات بر ارزش افزوده آن را نیز پرداخت کند.
مالیات بر ارزش افزوده، در دسته مالیات غیر مستقیم قرار می گیرد و مبلغ آن معمولا از مصرف کننده نهایی دریافت می شود. فروشندگان طلا، در زمان فروش طلا، مالیات آن را از خریدار دریافت کرده و در نهایت مبلغ کل مالیات را در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار می دهند. نرخ مالیات طلا هر سال و با توجه به بودجه ای که برای آن سال در نظر گرفته شده، تعیین می شود.
به عنوان مثال مالیات بر ارزش افزوده طلا در سال ۱۴۰۲ معادل ۹ درصد بود که این مقدار در سال ۱۴۰۳ نیز به همین منوال بوده و تغییری نداشته است. با توجه به اینکه قوانین وضع شده در خصوص مالیات طلا هر ساله تغییراتی دارد، شما باید پیش از انجام معامله از نرخ روز طلا و مالیات دقیق آن آگاه باشید. در اینجا اشاره به یک نکته بسیار مهم ضروری است. آن هم اینکه نمی توانیم برای خرید طلا، مقدار دقیق مالیات آن را به شما ارائه کنیم.
حتی اگر نرخ سود فروشنده و نرخ مالیات را یکسان در نظر بگیریم، از آن جایی که اجرت ساخت هر طلا متفاوت از دیگری است، مالیات بر ارزش افزوده آن نیز متفاوت خواهد بود. بنابراین تصور نکنید که تنها با اطلاع از مالیات طلا می توانید قیمت نهایی آن را محاسبه کنید.
انواع مالیات متعلق به طلا
توجه داشته باشید که مالیاتی که به طلا تعلق می گیرد، بسته به یک سری شرایط و فاکتورهای خاص، می تواند به انواع گوناگونی دسته بندی شود. از انواع مالیات طلا عبارتند از:
مالیات بر عایدی
این نوع مالیات دارای نرخ ۰ الی ۴۰ درصد به شکل پلکانی معکوس است. به عنوان مثال، نگهداری طلا با وزن ۱۵۰ گرم به بالا برای کمتر از یک سال ۳۰ درصد مالیات، بین ۱ الی ۲ سال ۲۰ درصد مالیات و بیش از ۲ سال، ۱۰ درصد مالیات را شامل خواهد شد.
مالیات بر ارزش افزوده
این نوع مالیات دارای نرخ ۹ درصد است. این نوع مالیات به اجرت ساخت طلا و سود حاصل از آن تعلق می گیرد. خریداران در زمان خرید طلا موظف به پرداخت این مالیات هستند.
مالیات بر عملکرد طلا
این نوع مالیات دارای نرخ ۱۵ تا ۲۵ درصد است. در این جا ابتدا سود خالص فروشنده پس از فروش طلا محاسبه می شود. در صورتی که سود محاسبه شده حدود ۵۰ میلیون تومان برآورد شود، مالیات آن ۱۵ درصد خواهد بود. در صورتی که سود فروشنده چیزی بین ۵۰ تا ۱۰۰ میلیون محاسبه شود، مالیات ۲۰ درصد خواهد بود و در صورتی که سود فروشنده چیزی بیش از ۱۰۰ میلیون تومان برآورد شود، به همین ترتیب به میزان مالیات اضافه می شود.
همانطور که می بینید هر یک از این مالیات ها متفاوت از دیگری هستند و به شیوه خاص خود باید پرداخت شوند. توجه داشته باشید که مهم نیست تصمیم به خرید طلای آب شده، جواهرات و طلا زنانه و یا سکه طلا داشته باشید. به هر حال علاوه بر سود فروشنده و در مواردی اجرت ساخت طلا، شما باید به عنوان مصرف کننده نهایی، مالیات بر ارزش افزوده آن را نیز به فروشنده بپردازید.
مالیات طلا چگونه محاسبه می شود؟
برای محاسبه و دریافت مالیات بر ارزش افزوده، قوانینی در نظر گرفته شده است. این قوانین فرمولی مشخص برای محاسبه مالیات دارند که طبق این فرمول می توانید اجرت و مالیات خرید طلا را بدست آورید. برای این کار باید طبق مراحل زیر پیش بروید:
- در اولین مرحله، باید اجرت ساخت طلا را به ارزش و قیمت اصل طلا اضافه کنید.
- طبق قوانین، ۷ درصد سود برای فروشندگان طلا در نظر گرفته می شود که باید این مقدار را نیز به مبلغ موردنظر اضافه کنید.
- علاوه بر موارد بالا، اجرت ساخت طلا را نیز باید لحاظ کرد که در نهایت ۹ درصد به مبلغ کل افزوده می شود.
پس از پایان این مراحل، خریدار طلا، موظف است علاوه بر قیمت نهایی طلا، مالیات محاسبه شده برای آن را نیز به فروشنده پرداخت کند. در صورتی که، تمایل دارید در این زمینه اطلاعات بیشتر و جامع تری کسب کنید، می توانید از متخصصان و مشاورینی که در این حوزه فعالیت می کنند کمک بگیرید.
مثالی برای محاسبه مالیات
برای اینکه بتوانید روش محاسبه مالیات طلا را بهتر درک کنید، مثالی را آماده کرده ایم تا پروسه آن را متوجه شوید. در اینجا قطعه ای طلا به وزن ۲ گرم را در نظر می گیریم. در قوانین جدید وضع شده برای محاسبه مالیات، دو فاکتور حائز اهمیت هستند؛ اجرت ساخت طلا و سود فروشنده که هر دو را در اینجا لحاظ می کنیم. فرض کنید، قیمت هر گرم طلای ۱۸ عیار در بازار روز، ۳ میلیون تومان باشد. پس قیمت طلای خالص آن معادل ۶ میلیون تومان خواهد بود.
در صورتی که اجرت ساخت طلا، چیزی حدود ۲۰۰ هزار تومان باشد، مبلغی که تا اینجا محاسبه می شود چیزی حدود ۶ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان است. ۷ درصد از این مبلغ، به عنوان سود فروشنده در نظر گرفته می شود. بنابراین مبلغ دقیق سود فروشنده از این فروش چیزی معادل ۴۳۴ هزار تومان است. همانطور که اشاره کردیم، ما برای محاسبه مالیات باید سود فروشنده و اجرت ساخت طلا را لحاظ کنیم. مقدار ۹ درصد از جمع این دو مبلغ، به عنوان مالیات فروش در نظر گرفته می شود.
با جمع اجرت ساخت طلا و سود فروشنده به عدد ۶۳۴ هزار تومان می رسیم. اگر ۹ درصد این مقدار را محاسبه کنیم، عدد ۵۷.۰۶۰ بدست خواهد آمد. این عدد مالیات طلا را مشخص می کند. حال باید مقدار مالیات را با قیمت طلای خام، سود فروشنده و اجرت ساخت جمع کنیم تا قیمت نهایی فروش بدست آید. در نهایت مبلغ کل طلا ۶.۶۹۱.۰۶۰ تومان است که خریدار طلا موظف به پرداخت آن خواهد بود.
آیا سکه طلا نیز مشمول مالیات می شود؟
پاسخ به این سوال مثبت است. شما برای خرید سکه طلا نیز باید مبلغی را به عنوان مالیات پرداخت کنید. اما بسته به تعداد سکه خریداری شده، مالیات پرداختی برای آن متفاوت خواهد بود. لیست آن به شرح زیر است:
- خرید کمتر از ۲۰ سکه مشمول پرداخت مالیات نمی شود.
- خرید بین ۲۰ الی ۶۰ سکه، مشمول پرداخت ۱۵۰ هزار تومان مالیات می شود.
- خرید بین ۶۰ الی ۱۰۰ سکه، مشمول پرداخت ۲۰۰ هزار تومان مالیات می شود.
- خرید بین ۱۰۰ الی ۲۰۰ سکه مشمول پرداخت ۲۵۰ هزار تومان مالیات می شود.
روش پرداخت مالیات
خب شاید این سوال پیش بیاید که برای پرداخت مالیات باید به چه صورتی اقدام کرد؟ یکی از نکات مثبت الکترونیکی شدن کارها این است که می توان به راحتی در خانه و به صورت کاملا غیر حضوری، اقدام به پرداخت آنلاین مالیات کرد. سازمان امور مالیاتی سامانه ای را برای این کار در نظر گرفته است که می توانید از طریق آن، این کار را انجام دهید.
این سامانه به آدرس https://tax.gov.ir است که مودیان مالیاتی می توانند با مراجعه و ثبت نام در آن، مالیات بر ارزش افزوده را پرداخت کنند. در رابطه با مالیات طلا، طلافروشان به عنوان مودیان مالیاتی شناخته می شوند که علاوه بر فروش طلا به خریداران و دریافت مالیات هر طلا از آن ها، موظف هستند مجموع نهایی مالیات را در زمان مقرر از طریق سامانه امور مالیاتی تسویه کنند.
محاسبه مالیات طلا برای فروشنده
فروشندگان یا همان طلافروش ها، موظف هستند به ازای فروش هر طلا، ۹ درصد مالیات از خریدار دریافت کنند. آن ها باید این مبلغ را در نهایت به سازمان امور مالیاتی بپردازند. اما در اینجا نکته مهمی وجود دارد که باید به آن اشاره کنیم. تمام فروشندگان طلا در هر سال باید اظهارنامه مالیاتی پر کنند.
در این اظهارنامه علاوه بر ۹ درصد مالیات گرفته شده از خریداران، مبلغی نیز به عنوان عملکرد سالانه فروشنده مشخص شده که فروشنده باید این مبلغ را نیز مازاد بر مالیات به سازمان امور مالیاتی بپردازد. مبلغ مالیات بر عملکرد فروشنده نیز از طریق محاسبه سود خالص فروش بدست می آید. پس از اینکه معافیت پایه کسر شد، بسته به میزان سود فروشنده، مالیات آن تعیین می شود که این مالیات می تواند به یکی از روش های زیر محاسبه شود:
- در صورتی که فروشنده، سودی کمتر از ۲۰۰ میلیون تومان کسب کرده باشد، نرخ مالیاتی که باید برای آن پرداخت کند ۱۵ درصد است.
- در صورتی که فروشنده، سودی بین ۲۰۰ تا ۴۰۰ میلیون تومان از فروش کسب کرده باشد، نرخ مالیاتی که باید برای آن پرداخت کند، ۲۰ درصد است.
- در صورتی که سود حاصل از فروش برای فروشنده بیش از ۴۰۰ میلیون تومان باشد، نرخ مالیاتی که برای آن اعمال می شود، ۲۵ درصد خواهد بود.
مالیات طلای آب شده
طلای دست دوم، شکسته یا از کار افتاده ای که دیگر خواهانی ندارد را طی عملیاتی، درون کوره های مخصوص ذوب می کنند که به شکل آب شده در می آید. به این طلا، طلای آب شده می گویند. برخلاف طلاهای دیگری که در بازار عرضه می شوند، طلای آب شده هزینه اجرت ساخت ندارد. اما این سوال برای برخی از خریداران ایجاد می شود که آیا به طلای آب شده مالیات تعلق می گیرد یا خیر؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم، خیر. طلای آب شده مشمول پرداخت مالیات نمی شود.
بنابراین زمانی که قصد خرید آن را دارید، نیازی به پرداخت ۷ درصد مالیات برای آن نخواهید بود. عدم داشتن هزینه اجرت و مالیات برای طلای آب شده، باعث شده تا یکی از بهترین گزینه ها برای سرمایه گذاری محسوب شود. از این رو به آن دسته از افرادی که قصد دارند با خرید طلا، هزینه و سرمایه خود را دوچندان کنند، پیشنهاد می شود به سراغ طلای آب شده بروند.
برای فروختن طلا نیاز به پرداخت مالیات است
از دیگر سوالاتی که در خصوص مالیات طلا برای عده ای از افراد ایجاد می شود این است که آیا برای فروختن طلا به بازار طلا فروش ها نیز باید مالیاتی پرداخت کنیم؟ پاسخ به این سوال منفی است. مقدار مالیات مشخص شده برای طلا، تنها برای زمانی است که فرد تصمیم به خرید آن دارد. اما زمانی که قصد فروش طلای خود را داشته باشید، احتیاجی به این کار نیست.
مالیات طلای دست دوم
یکی از قوانینی که در رابطه با مالیات وجود دارد این است که فروشندگان طلا موظفند تنها یک بار و آن هم برای فروش طلای نو، از مصرف کنندگان یا همان خریداران، مالیات دریافت کنند. بنابراین اگر تصمیم به خرید طلای دست دو از فروشنده داشتید، نیازی به پرداخت مالیات برای آن نیست. به این نکته مهم توجه داشته باشید تا در زمان خرید طلا، سرتان کلاه نرود و مبالغ هنگفت برای آن از شما گرفته نشود.
با اینکه قانونی برای دریافت مالیات جهت فروش طلای دست دو وضع نشده است، اما متاسفانه شاهد این موضوع هستیم که برخی از فروشندگان طلا اقدام به دریافت هزینه ای اضافی تحت عنوان مالیات از خریداران می کنند. این کار کاملا غیر قانونی است و می تواند پیگرد قانونی داشته باشد. آگاهی خریداران از جزئیات خرید و فروش طلا می تواند به آن ها کمک کند تا معامله ای آسان، راحت و مطمئن را تجربه کنند.
جمع بندی
در این مطلب در خصوص مالیات و نحوه محاسبه آن اطلاعاتی بدست آوردید. نکته ای دیگر که همواره در خرید طلا باید در نظر داشته باشید خرید از فروشنده معتبر است. هنگام خرید سعی کنید به میزان کافی تحقیق کنید و فروشگاهی که دارای اعتبار است را برای این کار انتخاب کنید. بسیاری از فروشندگان در این فروشگاه ها به سوالات شما در این زمینه پاسخ خواهند داد و در نتیجه تجربه خرید دلنشینی را خواهید داشت.